Meny

Tio nya vanor

2022-09-22 10:10

10 tips på nya vanor som sparar el

 

Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med 5 procent. Ställ inte möbler i vägen för element och termostater.

 

Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar 

 

Diska i diskmaskin, välj ECO-programmet och spola inte av disken före. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

 

Tvätta bara full tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du ECO-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

 

Använd klädstrecket. Häng kläderna för att torka utomhus när det går eller inomhus om du kan i stället för att använda torktumlare/torkskåp. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.

 

Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.

 

Skippa standby. Stäng av apparater helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.

 

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

 

Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.

 

Duscha kortare tid. Halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.

 

                                                                                                                     

Källa: Skånsk Energi


Bostadsansökan


Medsökande:


Önskemål:

Ort


Allmänna villkor för behandling av personuppgifter


Du måste kryssa i rutan
Copyright © HF Förvaltning 2023 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB