Meny

Tio nya vanor

10 tips på nya vanor som sparar el

 

-Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med 5 procent. Ställ inte möbler framför element och termostater.

-Släck lampor i rum som du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder 4-5 gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar 

-Diska i diskmaskin och välj ECO-programmet och spola inte av disken innan. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

-Tvätta bara full tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du ECO-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

-Använd klädstrecket. Häng kläderna för att torka utomhus när det går eller inomhus om du kan, i stället för att använda torktumlare/torkskåp. Torktumlaren använder hela 2-3 gånger mer energi än tvättmaskinen.

-Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.

-Skippa standby. Stäng av apparater helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.

-Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +5 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

-Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.

-Duscha kortare tid. Halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.

                                                                                                                   

Källa: Skånsk Energi
Datum: 2022-09-22 10:10

Bostadsansökan


Medsökande:


Önskemål:

Ort


Allmänna villkor för behandling av personuppgifter


Du måste kryssa i rutan
Copyright © HF Förvaltning 2024 | Powered by purePUBLISH | Hosted by WebOne AB